Sredinom 2012. godine “Sole Komerc” doo kupuje silosno mlinski kompleks u Dobrincima. Od momenta kupovine, “Sole Komerc” doo neprestano investira u nove skladišne i proizvodne kapacitete, kao i u remont i poboljšanje već postojećih kapaciteta. Nakon izvršenih ulaganja, i neprekidnih radova, “MLIN DOBRINCI” danas poseduje pšenični mlin kapaciteta 135 t/24h, skladišne silosne kapacitete od 24.000 t zrnaste robe, magacinske kapacitete površine 1.500 m², sušaru na gas kapaciteta 30 t, tri usipna koša i svu neophodnu opremu za brz prijem i bezbedno skladištenje žitarica.

IMG_00541IMG_0074

Pretežna delatnost silosa je prijem, otkup, skladištenje i sušenje pšenice, kukuruza, ječma, soje i sucokreta. Razvili smo uzajamnu poslovnu saradnju sa individualnim poljoprivrednim proizvođačima, ali i sa pravnim licima,kako bi obezbedili dovoljne količine žitarica.

Zbog geografskog položaja, plasman žitarica i uljarica sa silosa najvećim delom se vrši na tržište Bosne i Hercegovine, ali i na tržišta Italije, Makedonije, Albanije i Crne Gore. Izvoz žitarica uglavnom se obavlja kamionskim prevozom, dok 2019. godine Sole Komerc započinje izvoz žitarica železnicom i baržama. U plasmanu brašna veliko učešće pripada izvozu u zemlje regiona (Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska i Albanija). Prodaja brašna na domaćem tržištu orjentisana je ka pekarskoj industiji.

IMG_00322IMG_0030

LABORATORIJA I KONTROLA KVALITETA

“MLIN DOBRINCI” poseduje laboratoriju za kontrolu kvaliteta žitarica i uljarica koje se skladište u silosu, ali i laboratoriju za kontrolu kvaliteta brašna. Posedujemo najmodernije vlagomere i brzi analizator Švedskog proizvođača PERTEN 9500, koji omogućava da na prijemu pšenice, za samo 30 sekundi dobijemo parametre kvaliteta poput proteina, vlažnog glutena i W, koji su od velikog značaja za dalji proces skladištenja pšenice i proizvodnje brašna. Laboratorija za brašno poseduje farinograf ,ekstenzograf nemačkog proizvođača BRABENDER,Alveograf francuskog Chopin-a i aparat za određivanje broja padanja po Hagberg-u Švedskog proizvođaša PERTEN FALLING NUMBER 1000. Pored sopstvenih koristimo usluge i eksternih laboratorija, jer težimo da u svakom momentu znamo kakav kvalitet sirovine imamo u silosu i kakav je kvalitet brašna u magacinu.

IMG_0059IMG_00701